Somerton Park Residence

Anticipated construction:

Complete

The clients, a newly retired couple were looking for a seachange. With all of the children having left home, this couple required a new residence which embodied there passion for entertaining, as well as the outdoors. Having five children, this was to be a downsize, however the opportunity to have the grandchildren stay over as much as possible was something high on the agenda.

The site was relatively thin and north-south facing, creating a challenge for maximising natural daylight infiltration. Pavilion style planning allowed the home to be broken up into 3 distinct zones, satisfying circulation, spatial and environmental requirements.

The home boasts 4 bedrooms, 2 bathrooms, billiards room and a generous living / dining / kitchen space with connection to the outdoor pergola area. A solar courtyard has been integrated to allow further daylight into the living spaces, the space doubling up as a service yard.

To the rear of the property, the couples passion for gardening has been catered for with a private veggie patch, adjacent the onsite rain water storage tank. The water collected is to be used for both toilet flushing and irrigation.

Abbotsford Renovation

Construction:

Under Consturction

The existing home is a quaint mid century single fronted weatherboard clad cottage occupying a land size of approximately 100sq/m. The current living space is a modest 45sq/m. With the intention of relocating to the premises, the owners brief was to increase the living space on ground floor dramatically and to add a first floor level containing 2 bedrooms. Above this a roof garden area will create a second outdoor entertaining space capable of catering for up to 25 people.

The resultant ground floor becomes an open plan living space containing living / dining and kitchen with a strong connection to an outdoor entertaining space.  A feature spiral staircase becomes a focal point at ground level, rising up to connect all 3 levels. The proposed architecture aims to meld the new aesthetic with that of the surrounding industrial buildings bordering all boundaries. Strong rectilinear forms are used, resonant of the existing factory / warehouse aesthetic in the area.

Oakleigh – Courtyard Makeover

Complete

The Clients began with a poorly planned and rather bland backyard and expressed the desire to be able to create two distinct zones, one for entertaining and the other for servicing and amenity to the main house. Combined this with a passion for bbq-ing all year round, it became evident that a variety of functional, yet extremely social spaces were required.

As gatherings for the client in the past had become quite large in numbers, utilising the available space was crucial to maximise seating / dining opportunities. The use of integrated perimeter benching was the answer. Providing a visual frame for the courtyards, the integrated seating has increased seating capacity by 20, whilst still allowing ample space for two more formal seated zones.

Throughout the design process, a variety of materiality was explored and a desire for minimal maintenance and budget costing resulted in the use of merbau decking to the pergola zone and seating, and charcoal ceramic tiles to the external bbq space.