Glen Iris – Semi Detached Residences

Complete

A site with panoramic views of the city, allowed for sweeping vistas from the first floor of each of the duplexes.

Situated in the much vaunted locale of Glen Iris, the client requested a level of sophistication and elegance on par with the surrounds.

On Ground Floor, each residence contains formal lounge, large open plan dining and living areas which connect directly to outdoor entertaining areas. At First Floor level, the master bedrooms have walk in robes and luxurious ensuites. The three other bedrooms come with built in robes and there is also a retreat are for the children.

Car parking is located in the basement, with 2 car spots and access to the theatre room, located strategically to provide acoustic insulation.

Residential Architects Melbourne

Templestowe Residence

Construction:

Under Construction

Embodying the essence of the locale, this residence aims to sit lightly upon its steep sloping site at Templestowe and take advantage of the existing landscaping.

The brief was for a four bedroom home that focussed inwards around a large outdoor entertaining space.

The design response sees three distinct pavilions being utilised creating a clear distinction between living spaces and amenity. A passion for entertaining friends and family is catered for via the large open kitchen / living / dining space that has direct connection to a vast undercover outdoor dining space.Sweeping vistas to the north west of the home have been framed by strategically located fenestration and elevation. The living space becomes a lookout of sorts.

Passive solar design has been implemented via vast amounts of north and south facing glazing. All northern glazing has eaves to protect from the harsh summer sun. Western glazing has been minimised by facing the home towards the east, capturing the majority of the morning sun, whilst shielding from the hot afternoon heat. The pool has been designed to remain unshaded till 4pm in the summer months.

The architecture is reflective of the heavy ‘bush’ feel within Templestowe, the majority of the home being clad in composite timber panelling, blending in seamlessly with its surrounds.

The home has 4 bedrooms, 2 bathrooms, powder room and a generous living / dining / kitchen space with connection to the outdoor entertaining area. A solar courtyard has been integrated to allow further daylight into the living spaces.

Mount Eliza Residence

Anticipated Construction:

2015

The brief was for a four bedroom home that focussed inwards around a large outdoor entertaining space.

The design response was to create a ‘courtyard’ home inward facing around a large formal entertaining area. Having two young boys, the clients’ desire was to create a series of play spaces that could be observed quite easily from the main kitchen and dining room zones.

Passive solar design has been implemented via vast amounts of north and south facing glazing. All northern glazing has eaves to protect from the harsh summer sun. Western glazing has been minimised

The home has 4 bedrooms, 2 bathrooms, powder room and a generous living / dining / kitchen space with connection to the outdoor entertaining area.